Restaurang får kritik – hade öppet en kvart för länge

Restaurang Café il Cortile i Mölndals centrum hade öppet en kvart för länge enligt covid-reglerna. Nu får ägaren en tillsägelse från kommunen.

– En erinran är ungefär som att få en skriftlig tillsägelse, som att säga ”Tänk på att inte göra om det”, säger Kristina Norén Lallo, samordnare på tillsynsenheten i Göteborg.

Hon gör tillsyner i både Göteborg och i kranskommunerna för att se så de ställen som serverar alkohol håller sig till de nya reglerna. I mitten av januari besökte hon Mölndal och upptäckte att Café il Cortile fortfarande hade gäster hos sig klockan 20.45 trots att lokalerna ska vara utrymda en kvart tidigare. Det är det enda ställe hittills i Mölndal som fått en erinran av den anledningen.

Blir bättre

– I Mölndal har det inte varit någon mer, men i Göteborg var det ett 20-tal. Men det blir bättre och bättre. I början hittade vi några varje helg, sista helgen var det ingen, säger Kristina Norén Lallo.

LÄS MER: Han tvingas hålla restaurangen stängd: ”Vi förlorar bara pengar”

Sedan 1 mars gäller att alla serveringsställen, också de som inte serverar alkohol, ska hålla stängt för sittande gäster från klockan 20.30. De serveringsställen som finns inne på en galleria eller annan handelsplats får bara ha en person vid varje bord, om det inte handlar om barn eller andra som är i behov av stöd. Någon kontroll av hur serveringsställena sköter sig där har inte gjorts än, men Per Kaarle, miljöchef hos Mölndals stad, säger att det är på gång.

– Det kommer den närmsta tiden, säger han och berättar att det inte är bestämt än exakt när kontrollen ska ske.

En per bord

Inte heller vet han vilka verksamheter de ska fokusera på. Förra året gjorde de en genomgång av samtliga restauranger.

– Den här gången kommer vi antagligen att titta på dem som har krav på sig att bara ha en person per bord.

Mölndals-Posten har sökt Café il Cortiles ägare, som valt att inte uttala sig.