Nu ska funktionshindrade få gå till jobbet igen

Efter många månaders stängning ska kommunens dagliga verksamhet öppna upp igen.

– Många av våra brukare har stort behov av de rutiner och den sociala samvaron som daglig verksamhet bidrar till, säger enhetschefen Barbro Olsson.

Sedan november har stadens dagliga verksamheter varit stängda på grund av risken för smittspridning. Bara ett fåtal verksamheter har hållit öppet, för personer med ett särskilt stort behov av det. Andra har erbjudits aktiviteter i sina bostäder.

Läs mer: Daglig verksamhet fortsätter hålla stängt

Nu har vård- och omsorgsförvaltningen bestämt att de ska öppna upp verksamheterna från den 6 april. Det skriver Mölndals stad på sin hemsida.

– Vi bedömer att våra verksamheter kan bedrivas på ett säkrare sätt nu än tidigare eftersom all personal erbjuds snabbtester före varje arbetspass och majoriteten av personal och brukare har erbjudits vaccin, säger Barbro Olsson på hemsidan.

Samtidigt påpekar hon att rutinerna kring skyddsutrustning, att hålla avstånd och tvätta händerna fortsätter.

Daglig verksamhet var även stängd en period under våren. Nu öppnas lokalerna upp med försiktighet.

– För att vi inte ska bli för många i våra lokaler samtidigt kan vi behöva anpassa våra brukares arbetstider. Det kan leda till att vissa brukare får arbeta färre dagar än tidigare. Vi ser även över våra lokaler för att säkerställa tillräckliga avstånd, säger Barbro Olsson.

Daglig verksamhet riktar sig till personer som har en intellektuell funktionsnedsättning, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF), eller en förvärvad hjärnskada. Daglig verksamhet ingår i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

I Mölndal finns daglig verksamhet med olika inriktningar. Exempel på arbetsuppgifter är trädgårdsarbete, återvinning av kläder, tillverkning och försäljning av hantverk samt teaterproduktion.