Skärp straffen för sexbrott – då kanske färre drabbas

Skärpta straff för sexbrott kan leda till att färre kvinnor utsätts.

I nuläget anmäls fler och fler sexbrott. Många känner skam efter att ha blivit utsatta för exempelvis våldtäkt och anmäler tyvärr inte. Införs hårdare straff mot sexuella övergrepp kommer anmälningarna att minska. Ofta sker sexuella trakasserier mot främst tjejer och detta måste stoppas så att sexbrotten blir färre.

Under år 2018 anmäldes 22 500 sexbrott och denna siffran ökar för varje år som går. Till exempel år 2019 anmäldes 23 300 sexbrott. Jobbar inte vi i samhället mot att dessa brott ska sluta? Det märks inte av ett enda dugg om jag får säga det själv.

Sedan år 2014 så har fallen ökat snabbt. Det är ren fakta att det är flest tjejer som blir utsatta, i åldern 20–24 år. Vi tjejer, men även killar, måste börja prata om det här och inte “förminska” brotten trots att dom bara blir fler och fler.

Tjejer påverkas ju såklart väldigt negativt. Nästan alla kommer ihåg den kvällen dom var med om ett övergrepp för resten av livet, och våldtäktsmännen ska bara få en ynka summa i böter eller i värsta fall fängelse? Många blir rädda och uppskrämda och känner att dom inte vågar göra saker som dom vågade innan.

För det första tror jag att hårdare straff skulle leda till färre sexbrott och allt färre anmälningar. För att just nu är det fler brott än någonsin, och detta måste få ett stopp.

I många av dessa fall finns det inte tillräckligt mycket bevis och detta kan man inte göra mycket åt, tyvärr. För det andra så kommer hårdare straff få fler att ta sexualbrott på större allvar och de kommer då bli allt färre.

Jag tror att vi i nuläget inte har tillräckligt hårda straff. Människor inser inte hur allvarligt det är och att människor blir ärrade för livet när dom varit med om sexbrott. Väldigt många tar nog inte sexbrott på så stort allvar vilket resulterar i att fler och fler tycker det är tabu att prata om att man blivit till exempel sexuellt utnyttjad eller våldtagen.

Personerna som begått ett sexbrott mot någon får exempel ett fängelsestraff eller böter, men trots det så fortsätter personerna ändå. Ger vi hårdare straff kommer personen antagligen ha lärt sig att man antagligen inte vill göra något sånt igen.

Nu så kanske inte personen som begick brottet bryr sig så mycket om en ynka summa böter eller att man till och med slipper undan det för att det inte finns tillräckligt med bevis. Låt säga att man får sitta inne fem till sju år, då har man haft ett tag att tänka över vad man har gjort och hunnit tänka på att man inte vill sitta inte så länge igen.

Det är liksom inte värt att sitta inne för att ha lite kul en natt. Politikerna bör tänka om och ge hårdare straff vid sexbrott för detta ska inte fortsätta!

Filippa